Friday, 15 February 2013

USIK LAGI ISU WARGANEGARA DI SABAH TU. KETURUNAN SULTAN SULU DAH TUNJUK BISA. NAK TANYA SIKIT ... SABAH TIMUR TU ASALNYA SIAPA PUNYA DAN MANA KETURUNANNYA?
AKU YAKIN PERKARA INI BERLAKU DISEBABKAN "ISU KEWARNEGARAAN MALAYSIA" YANG SEDANG DISEMAK.

SIAPA YANG MEMBANGKITKANNYA?
MEREKA TAHUKAH SEJARAH "KERAJAAN MELAYU SULU"
DAN DI MANA RAKYATNYA KETIKA INI?

Aku tak mahu sembang banyak ... tapi pepatah Melayu ada menyatakan....

"AIR TENANG JANGAN DISANGKA TIADA BUAYA"

Jadi, hari ini .... timbul kekecohan ... NAK KATA MENCEROBOH (entah ler), NAK KATA MENITAHKAN (entah juga), NAK KATA MENAKLUK (tak berapa sesuai agaknya).

SEBABNYA ..... SEBELUM WUJUDNYA MALAYSIA ....

"KERAJAAN SULU MEMANG PEMERINTAH KEPULAUAN MINDANOU DAN SABAH TIMUR".

Apabila RAKYAT dan KETURUNANnya CUBA DIHALAU DARI SABAH (Tanah Nenek Moyang Mereka) ... TAKKAN MEREKA AKAN "MENDAYUSKAN DIRI".

Jadi, PESANAN SAYA ... KENAPA USIK PERKARA-PERKARA YANG TAK PERLU DIUSIK SAYANG OIIII.

Memang mereka ASALNYA RAKYAT SULU ... kenapa perlu diANAKTIRIKAN?

DAN ....

Kenapa pula kononnya ... RAKYAT KELANTAN (SEMPADAN SIAM) ADA DUA KAD PENGENALAN .... tak pulak kecoh?
Polis sahkan penceroboh di Lahad Datu 

berketurunan Sultan SuluKOTA KINABALU: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan kumpulan penceroboh di Lahad Datu adalah daripada keturunan Sultan Sulu dari Selatan Filipina.
Beliau berkata, menerusi rundingan dengan polis, kumpulan terbabit meminta dua tuntutan iaitu mereka diiktiraf sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan rakyat Sabah berketurunan Sulu tidak dihantar pulang ke negara asal."Setakat ini rundingan berjalan dengan baik dan kita jangka ia dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat," katanya pada sidang media di sini, sebentar tadi. PETIKAN

Pada tahun 1703, Kesultanan Brunei memberikan Timur Sabah kepada Kesultanan Sulu atas bantuan mereka menumpaskan pemberontakkan di Brunei. Pada tahun yang sama, Kesultanan Sulu menganugerahkan Pulau Palawan kepada Sultan Qudarat dari Kesultanan Maguindanaosebagai hadiah perkahwinan Sultan Qudarat dengan puteri Sulu dan juga sebagai hadiah persekutuan Maguindanao dengan Sulu. Sultan Qudarat kemudiannya menyerahkan Palawan kepada Sepanyol.HUBAYA-HUBAYA
2 comments:

  1. byk betul Sultanate Kingdom di Asia yerr....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya .... Perak juga asalnya ada 6 Pemerintah sebelum Tampilnya Anak Sultan Melaka

      Delete