Saturday, 8 October 2011

APA TUJUAN "PUTERA-AMCJA" DIWUJUDKAN ?

SALAM.

PENUBUHAN PUTERA-AMCJA

PERMULAANNYA.
Ahmad Boestamam dan PKMM telah dipengaruhi oleh PKM untuk menubuhkan PUTERA, sebagai satu badan radikal Melayu yang besar bagi bergabung dengan AMCJA, sebuah gabungan parti politik bukan Melayu yang juga dipengaruhi oleh PKM. Kedua-dua organisasi kemudian menjadi penentang yang penting kerana telah mengeluarkan Perlembagaan Rakyat sebagai satu perlembagaan pilihan kepada orang ramai, selain Perjanjian Persekutuan 1948 yang disediakan oleh UMNO , raja-raja Melayu dan kerajaan British.

Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) (juga dipanggil Pusat Tindakan Rakyat pada sesetengah masa) ialah sebuah parti campuran sayap kiri di Tanah Melayu yang ditubuhkan pada 22 Februari 1947 dan diketuai oleh Ishak Haji Muhammad (Pak Sako) daripada Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) atau Parti Nasionalis Melayu (MNP).


PUTERA terdiri daripada enam parti politik sayap kiri seperti berikut:

Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) atau Parti Nasionalis Melayu (MNP) yang diketuai oleh Dr Burhanuddin dan merupakan nukleus PUTERA
Angkatan Pemuda Insaf (API) yang diketuai oleh Ahmad Boestamam


Angkatan Wanita Sedar (AWAS) yang diketuai oleh Shamsiah Fakeh


Gerakan Angkatan Muda (GERAM) yang diketuai oleh Aziz Ishak 

dan Abdul Samad Ismail


Barisan Tani SeMalaya (BATAS) yang diketuai oleh Musa Ahmad

PETIKAN TEMURAMAH MUSA AHMAD

Di bawah ini merupakan sedutan sebahagian temuramah dengan bekas Pengerusi Parti Komunis Malaya (PKM), Musa Ahmad yang dipetik dari buku Baling : Membuka Jalan Damai tulisan Wahba. Musa Ahmad telah menyerah diri kepada kerajaan Malaysia pada November 1980. 

Dalam temuramah ini, Musa Ahmad telah mendedahkan bahawa anggota komunis Melayu telah dianaktirikan oleh PKM. PKM juga hanya ingin mempergunakan orang Melayu bagi memenuhi matlamat perjuangan mereka menubuhkan sebuah republik komunis di negara ini. Mari kita renungi apa yg didedahkan oleh Musa Ahmad:

Soalan : Boleh Encik Musa terangkan sedikit mengenai Rejimen Yang Ke-10?

Musa : Rejimen Yang Ke-10 ini ditubuhkan khusus untuk menarik orang-orang Melayu yang beragama Islam menyertai PKM. Semasa penubuhan itu, kami memilih nama pasukan sebagai Rejimen Ke-10 kerana perkataan 'sepuluh' itu ada maknanya yg simbolik. Dalam Islam, 10 Zulhijjah ialah Hari Raya Korban ataupun Hari Raya Haji. Jadi kami memilih angka 10 sebagai simbol 'pengorbanan'. Tujuannya untuk menaikkan semangat orang Melayu dan Islam untuk menyertai pasukan tersebut.

Waktu itu kami menuntut kepada Chin Peng untuk menggunakan uniform hijau dan bersongkok bagi anggota Rejimen Ke-10, tetapi Chin Peng menolaknya. Kami memilih warna hijau dan songkok sebagai lambang kemelayuan dan Islam. Kami merasa hampa dengan penolakan Chin Peng itu.

Saya dan lain-lain anggota sebelum darurat diisytiharkan, telah menjalani latihan di Lubok Kawah, Temerloh. Senjata-senjata yg kami gunakan semasa latihan sudah agak lama dan tidak mencukupi. Orang-orang Melayu dalam pasukan kami merungut, sedangkan orang-orang Cina mendapat senjata yg lebih baik dan banyak, tetapi rungutan kami tidak diendahkan langsung.

Soalan : Bukankah itu menunjukkan ada diskriminasi di kalangan anggota PKM sendiri?

Musa : Memang benar. Terdapat perbezaan antara orang-orang Melayu yg jadi komunis dan orang-orang Cina yg jadi komunis. Orang Cina yg jadi komunis mendapat lebih banyak keistimewaan. Orang Melayu dilarang pergi ke kawasan orang Cina tetapi orang Cina bebas ke kawasan orang Melayu.

Dari segi bekalan pakaian dan makanan pun, orang Melayu didiskriminasikan. Umpamanya, kalau kita minta 20 pasang kasut, mereka hanya akan memberi 10 pasang sahaja. Kalau orang Cina, 20 yg diminta 20 akan diberi. Begitu juga dengan bekalan makanan. Dari segi mendapat rawatan perubatan pun, orang Melayu dalam PKM tidak mendapat layanan yg sama.

Soalan : Kalau begitu kedudukannya, maka orang-orang Melayu dalam PKM dianaktirikan?

Musa : Ya. Saya tidak menafikan.

Soalan : Kalau sudah begitu hakikatnya, mengapa orang-orang Melayu yg masih ada dalam hutan itu tidak melarikan diri dan menyerah kepada pihak kerajaan?

Musa : Perkara ini susah saya hendak berikan sebabnya kerana banyak perkara yang perlu ditinjau.Tetapi saya rasa, untuk keluar dari hutan itu mereka memerlukan keberanian yg luar biasa. Mungkin mereka dikawal ketat oleh pihak PKM. Kalau yg terniat untuk keluar pun, mereka tidak dapat berbuat demikian. Macam saya dulu, saya sudah bertekad, hendak balik ke tanah air. Apa pun yg terjadi saya mesti balik ke tanah air, walaupun yg pulang itu hanya mayat saya.


Majlis Agama Tertinggi SeMalaya (MATA), Hizbul Muslimin kemudiannya oleh Ustaz Abu Bakar al-Baqir

Bersama Majlis Bertindak Bersama Se-Malaya (AMCJA) yang dianggotai parti bukan Melayu, Putera-AMCJA menolak gagasan Persekutuan Tanah Melayu sebaliknya mencadangkan Perlembagaan Rakyat yang meletakkan konsep rakyat sebagai asas kepada Tanah Melayu merdeka.Akhirnya pada 18 Jun 1948, PUTERA (dan beberapa parti lain) telah diharamkan apabila darurat.
 
Sekian .... perhatikan yang tersirat.

6 comments:

 1. Tulisan yang menarik. Jarang diceritakan khalayak umum. Ada dokumentari ttg PUTERA-AMCJA dlm You Tube. 10 Tahun Sebelum Merdeka. Ada 4 bahagian.
  http://www.youtube.com/watch?v=sNZzZlVgWxY&feature=related


  http://facebook.com/fahmienordin

  ReplyDelete
 2. Nampaknya Putera-AMCJA yang lebih memperjuangkan hak rakyat berbanding pihak UMNO yang di anggotai oleh golongan bangsawan dan Pro-British.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masa tu Dalangnya PKM
   Masa sekarang Pakatan Rakyat Dalangnya DAP

   Delete
 3. TERBAIK..CIKGU.. BIAR GENERASI MUDA PELAJARI SEJARAH TERDAHULU...

  ReplyDelete
 4. Generasi muda patut tahu hal yg penting akan sejarah yg sebenar ini.

  ReplyDelete