Pages

Thursday, 9 August 2012

IKAN MASAK STEAM


 















Seekor ikan siakap ( saiz sederhana)
Bawang Merah 3-4 biji
Bawang Putih - 3-4 biji
Halia Muda - 2-3 inci
Limau Nipis - 2 biji

Chili Merah - 2 biji
Cabai Melaka - ikut rasa

Bunga Kubis
Lobak Merah
Capsicum(Bell Pepper)
Cendawan Segar

Garam ikut rasa
Gula ikut rasa

1. Ikan di cuci dan di toskan .Letakkan dalam satu bekas yang tahan panas. Ambil sedikit garam dan gula kemudian digaulkan dengan ikan. biar seketika.

2. Bawang merah , bawang putih dan halia muda dimayang halus kemudian di taburkan di atas ikan tadi.

3. Potong limau nipis tadi dan perahkan di atas ikan sambil mengaulkan bahan-bahan hirisan. Kalau anda suka masam, anda boleh menambah lagi air perahan limai tadi.

4. Chili merah dan cabai melaka boleh ditambahkan keatas ikan tadi mengikut tahap kepedasan yang anda mampu

5. Bunga kobis, lobak merah , cendawan dan capsicum bolehlah dipotong kecil dan diletakkan di sekeliling ikan tadi.

6. Taburkan garam gula secukup rasa.

7. Sekarang ikan anda sudah siap untuk di kukus. Bagi yang ada periuk pengukus, itu tidak menjadi masalah. tetapi bagi yang tiada pengukus boleh mencuba teknik ini.

- carikan satu periuk yang lebih besar dari bekas ikan kita tadi
- dapatkan 4-5 biji ubi kentang(basuh dan masukkan kedalam periuk tadi.
- tuang sedikit air agar menutupi ubi tadi
- letakkan bekas ikan anda ke dalam periuk
-tutup periuk

8. Kukus ikan anda selama 25 minit

Selamat Mencuba. 



No comments:

Post a Comment