Monday, 11 March 2013

PERJANJIAN "20 PERKARA" KETIKA SABAH (BORNEO UTARA) MENYERTAI MALAYSIA PADA TAHUN 1963?

PERKARA 20 : Kemasukan Borneo Utara (SABAH) semasa menyertai Malaysia.Perkara 1: Agama
Walaupun tiada bantahan terhadap agama Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia akan tetapi agama rasmi sepatutnya tidak akan diadakan di Borneo Utara, dan segala perundangan mengenai agama Islam yang terkandung di dalam Perlembagaan Malaya tidak harus digunakan di Borneo Utara.

Perkara 2: Bahasa
·         Bahasa Melayu harus dijadikan Bahasa Kebangsaan Persekutuan
·         Penggunaan Bahasa Inggeris harus diteruskan untuk tempoh sepuluh tahun selepas Hari Malaysia
·         Bahasa Inggeris harus digunakan sebagai bahasa rasmi Borneo Utara untuk semua tujuan berkaitan dengan negeri dan persekutuan, tanpa had masa.

Perkara 3: Perlembagaan
Walaupun Perlembagaan Persekutuan Malaya diterima sebagai asas untuk membentuk Perlembagaan Malaysia, akan tetapi Perlembagan Malaysia seharusnya dipersetujui oleh pergabungan negeri-negeri bebas dan sepatutnya bukan sesuatu susunan pindaan kepada sebuah perlembagaan yang telah digubal dan dipersetujui oleh negeri-negeri yang berasingan di dalam keadaan yang berlainan sekali. Sebuah perlembagaan baru untuk Borneo Utara sewajarnya amat diperlukan.

Perkara 4: Ketua Persekutuan
Ketua (Yang Di Pertua Negara) Borneo Utara tidak layak untuk dipilih sebagai Ketua Persekutuan.

Perkara 5: Nama Persekutuan
"Malaysia" bukan "Melayu Raya".

Perkara 6: Imigresen
Kawalan ke atas penghijrahan dari luar ke mana-mana tempat di Malaysia seharusnya terletak di bawah kuasa kerajaan Persekutuan tetapi kemasukan ke Borneo Utara sepatutnya juga memerlukan persetujuan Kerajaan Negeri.
Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya berkuasa membatalkan kemasukkan sesiapa pun ke dalam Borneo Utara jika ia berkaitan dengan urusan kerajaan negeri kecuali atas sebab-sebab keselamatan sahaja. Borneo Utara seharusnya mempunyai kuasa yang tidak terhad ke atas pergerakan seseorang, kecuali mereka yang bertugas di bawah kerajaan Persekutuan daripada tempat-tempat lain Malaysia di Borneo Utara.

Perkara 7: Hak Menarik Diri
Hak untuk memisah atau menarik diri dari Persekutuan seharusnya tidak ada.

Perkara 8: Borneonisasi
Proses untuk melantik orang-orang tempatan ke dalam perkhidmatan awam negeri Borneo Utara seharusnya diwujudkan secepat mungkin.

Perkara 9: Pegawai-pegawai British
Segala usaha harus dibuat untuk menggalakkan pegawai-pegawai Birtish untuk meneruskan perkhidmatan mereka dalam perkhidmatan awam sehingga tempat mereka boleh diganti oleh orang-orang tempatan yang berkelayakan.

Perkara 10: Kewarganegaraan
Tertakluk kepada pindaan berikut, Perenggan 148(k) cadangan dalam Laporan Cobbold seharusnya menentukan hak kewarganegaraan penduduk Borneo Utara di dalam Persekutuan :
·         Perenggan kecil (I) seharusnya tidak mengandungi syarat mengenai penetapan selama 5 tahun
·         Untuk diselaraskan dengan undang-undang kami, perenggan kecil (II) sepatutnya menyatakan "7 daripada 10 tahun" dan bukan "8 daripada 10 tahun"
·         Perenggan kecil (II) tidak sepatutnya mengandungi sekatan berkenaan dengan kewarganegaraan ibu bapa seseorang yang dilahirkan di Borneo Utara selepas Hari Malaysia semestinya menjadi warganegara persekutuan.

Perkara 11: Cukai dan kewangan
Borneo Utara seharusnya mempunyai kuasa ke atas kewangan, tabung pembangunan, dan cukai sendiri.

Perkara 12: Kedudukan khas bangsa asli/bumiputera Borneo Utara
Pada prinsipnya bangsa asli Borneo Utara seharusnya menikmati hak keistimewaan seperti yang diberikan kepada bangsa Melayu di Malaya, tetapi formula yang dipraktikkan di Malaya tidak semestinya digunapakai oleh Borneo Utara.

Perkara 13: Kerajaan Negeri
Ketua Menteri harus dipilih oleh ahli-ahli tidak rasmi Majlis Perundangan. Borneo Utara seharusnya mempunyai suatu sistem kementerian yang sesuai.

Perkara 14: Jangkamasa Peralihan
Sepatutnya tujuh tahun dan dalam masa ini kuasa perundangan mesti diberikan kepada Kerajaan Borneo Utara mengikut perlembagaan dan tidak dipengaruhi oleh kerajaan persekutuan.

Perkara 15: Pelajaran
Sistem pelajaran Borneo Utara yang wujud sekarang harus diteruskan dan dengan itu ia harus diletakkan di bawah kawalan kerajaan negeri.

Perkara 16: Perlindungan kepada Perlembagaan
Tidak ada sebarang pindaan, perubahan atau pembatalan dapat dilakukan oleh Kerajaan Pusat kepada perlindungan-perlindungan yang diberikan khas kepada Borneo Utara tanpa persetujuan kerajaan Borneo Utara. Kuasa ini adalah hak mutlak penduduk negeri ini.

Perkara 17: Perwakilan dalam Parlimen Persekutuan
Ini sepatutnya bukan hanya bergantung kepada jumlah penduduk Borneo Utara tetapi juga kepada keluasan dan keupayaannya, dan dalam mana-mana perkara ia sepatutnya tidak kurang dari jumlah perwakilan dari Singapura.

Perkara 18: Nama Ketua Negeri
Yang Di Pertua Negara.

Perkara 19: Nama Negeri
Sabah.

Perkara 20: Tanah, hutan, kerajaan tempatan dan lain-lain
Perkara dalam Perlembagaan Persekutuan mengenai kuasa Majlis Tanah Persekutuan tidak harus melibatkan Borneo Utara. Seperti itu juga, Majlis Kebangsaan Kerajaan Tempatan tidak harus melibatkan Borneo Utara.

SEKIAN5 comments:

 1. Sila perbetulkan tajuk ayat anda itu... Negara Sabah TIDAK MENYERTAI MALAYSIA... TNEGARA SABAH MEMBENTUK MALAYSIA. DENGAN MENGATAKAN SABAH MENYERTAI MALAYSIA, IA MENUNJUKKAN BAHAWA MALAYSIA SUDAH WUJUD SEBELUM TAHUN 1963 SEDANGKAN HAKIKATNYA MALAYSIA HANYA WUJUD PADA 16 SEPTEMBER 1963 YANG DIBENTUK OLEH 4 BUAH NEGARA IAITU NEGARA SABAH, NEGARA SARAWAK, NEGARA SINGAPURA DAN NEGARA PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (MALAYA). MOHON PERBETULKAN UNTUK MENGELAK SALAH FAHAM. TERIMA KASIH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul2..buta sejarah.. dalam buku teks sek.menengah pn buta sejarah!

   Delete
  2. Ada beberapa buah negeri di jemput menyertai MALAYSIA termasuk Brunei.
   Nama Malaysia diterbitkan terlebih dahulu ... bukannya diterbitkan setelah semua bersetuju.
   Mungkin ada kurang memahami Bahasa Malaysia.

   Contohnya :-

   Siapa nak menyertai ROMBONGAN CIK KIAH?
   Bermaksud .... Nama Program "Rombongan Cik Kiah" diwujudkan dahulu ... baru dipelawa .. siapa yang ingin menyertainya.
   Cuba=cubalah fikirkan.

   Delete
 2. buta sejarah betullah penulis blog ni.......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada beberapa buah negeri di jemput menyertai MALAYSIA termasuk Brunei.
   Nama Malaysia diterbitkan terlebih dahulu ... bukannya diterbitkan setelah semua bersetuju.
   Mungkin ada kurang memahami Bahasa Malaysia.

   Contohnya :-

   Siapa nak menyertai ROMBONGAN CIK KIAH?
   Bermaksud .... Nama Program "Rombongan Cik Kiah" diwujudkan dahulu ... baru dipelawa .. siapa yang ingin menyertainya.
   Cuba=cubalah fikirkan

   Delete